Gå til indhold

Ambassadebygningen

Den danske ambassade i Letland har adresse på Pils iela 11 og ligger centralt i Rigas gamle by, Vecrīga, nær Riga Slot, og med udsigt over floden Daugava. Pils er lettisk for slot og henviser til vejen, som fører fra Domspladsen til Riga Slot, som danner ramme for præsidentpaladset. Gaden har eksisteret siden 1400-tallet, og ambassaden ligger godt 100 meter fra Trīs brāļi (Tre Brødre), som er de ældste eksisterende beboelsesbygninger i Riga. 

Ambassadebygningen blev oprindeligt opført i 1901, for at huse de Britiske Sejleres Institut og Klub, og blev bevidst placeret ved den Anglikanske kirke. Bygningen er tegnet af arkitekten fra Riga, Wilhelm Bockslaff (f. 1858), og blev finansieret af Church of Great Britain and Foundation for the Needy. Bockslaff som er kendt for sin neo-gotiske og eklektiske stil, tegnede bygningen i samme middelalderlige Art Nouveau stil, som den ved siden af liggende kirke. 

Under sovjetperiodens sidste del, blev bygningen brugt af USSR til at huse en lokal filial af det sovjetiske udenrigsministerium. Efter Letlands genvundne selvstændighed, og genetableringen af diplomatiske forbindelser, fungerede bygningen som kontor for den lettiske udenrigsminister, Jānis Jurkāns, indtil Danmark fik den tilbudt i 1992.

Rigas gamle by har siden 1997 været anført på UNESCO verdensarvsliste.