Gå til indhold

100 året for diplomatiske relationer    Danmark-Letland

 

I 2021 fejrede vi 100 året for Danmarks anerkendelse de jure af republikken Letland og etableringen af diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Letland i 1921. Danmark anerkendte Letland den 7. februar 1921 og var blandt de første lande til at anerkende Letland.

2021 var også 30 året for genetableringen af diplomatiske forbindelser mellem de to lande i 1991 (24. august). Danmark var også blandt de allerførste til at reetablere diplomatiske forbindelser med Letland efter uafhængigheden i 1991. I løbet af året blev der afholdt en række arrangementer i sammenhæng med 100 året og 30 året. Mere information nedenfor.

Læs historien om danske frivillige soldaters deltagelse i Letland's uafhængighedskamp her.

Læs mere om Danmarks rolle i genetableringen af Letland's uafhængighed her.

Læs om 100 års jubilæum for diplomatiske relationer mellem Danmark og Letland her.

ARRANGEMENTER

 

VIND ENERGI KONFERENCE

“Wind Works - Powering Latvia’s Energy Future”

Introducerende video 

Ambassaden var den 29. april 2021 medarrangør af konferencen “Wind Works - Powering Latvia’s Energy Future” sammen med Latvian Wind Energy Association. Konferencen satte fokus på perspektiverne for vindenergi i Letland og Østersøen. 

Læs mere om programmet her

Gense konferencen her.

 

TOGETHER IN THE PAST, PRESENT AND FUTURE

100 Years of Diplomatic Relations Between Denmark and Estonia, Latvia and Lithuania

Live stream den 4. juni 2021


I anledning af 100 året for etablering af diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Estland, Letland og Litauen tog en høj-niveau konference sted i København den 4. juni 2021 under overskriften ”Together in the Past, Present and Future”.

Konferencen havde til formål at drøfte fremtidige muligheder for samarbejde mellem Danmark og Estland, Letland og Litauen.

Se programmet her.

Konferencen var arrangeret af Det Udenrigspolitiske Selskab i samarbejde med Udenrigsministeriet, det danske kulturinstitut i de baltiske lande, og Danmarks ambassader i Estland, Letland og Litauen.

Se mere her.

 

NY VISION FOR SAMARBEJDET MELLEM DANMARK OG ESTLAND, LETLAND OG LITAUEN

Den 4. juni 2021 lancerede udenrigsministrene fra Danmark, Estland, Letland og Litauen en ny fælles vision for det fremtidige samarbejde.
 
Anledningen var, at det i 2021 var 100 år siden, at der blev etableret diplomatiske forbindelser mellem Danmark og de baltiske lande. Hjørnestenene i visionen er kampen for fælles grundlæggende værdier, sikkerhed og forsvar samt styrket samarbejde for klimaet og den grønne omstilling. Læs erklæringen her


 

TIES THROUGH TIME: DENMARK AND LATVIA

Den 25. august 2021

 

De diplomatiske relationer mellem Danmark og Letland blev markeret ved en konference i Riga den 25. august 2021 arrangeret af den danske ambassade og det danske kulturinstitut i Baltikum.

På konferencen blev der set tilbage på begivenhederne for 30 år siden i forbindelse med genetableringen af diplomatiske forbindelser i august 1991. Konferencen gik også længere tilbage i historien bl.a. med fokus på Danmarks rolle i forbindelse med den lettiske afhængigheds krig i 1918-2021 og Danmarks anerkendelse de jure af Letland i 1921. Og konferencen gik også endnu længere tilbage i historien i forbindelserne mellem Danmark og det område, der i dag er Letland. 

I forbindelse med konferencen lanceredes et jubilæumsskrift med en række artikler om de historiske relationer mellem Danmark og Letland.

Læs ”Ties through time: Denmark and Latvia” her.