Gå til indhold

Forsvarsministeren besøger Estland og Letland

 

Den 26. januar besøgte forsvarsminister, Jakob Ellemann-Jensen, de 1000 danske soldater, som i øjeblikket er udstationeret i Estland og Letland. Ministeren var fulgt af Forsvarschefen Flemming Lentfer og flere danske parlamentarikere fra Forsvarsudvalget samt repræsentanter fra Færøerne og Grønland.

 

Besøget startede tidligt om morgenen i Estland med et besøg hos den estiske Forsvarsminister. Her besøgte Forsvarsministeren og Forsvarschefen deres estiske kollegaer for at drøfte den nuværende sikkerhedspolitiske situation i og omkring Østersøregionen, såvel som den estiske og danske støtte til Ukraine.

 

Omkring middag besøgte delegationen det danske bidrag til NATO’s fremskudte tilstedeværende (eFP) ved Tapa Basen. Her adresserede Forsvarsministeren ikke kun de 170 danske soldater, som er udstationeret, men også deres engelske og franske kollegaer. Ministeren takkede dem for deres vigtige bidrag til sikkerheden i Estland og i NATO.

 

Efter talen bevægede delegationen sig til den tilstødende hangar, hvor de fik indsigt i de forskellige militære kapabiliteter, som eFP har til rådighed. Her fik ministeren mulighed for at inspicere en af de danske Leopard 2A7 kampvogne. Forsvarsministeren fik også overrakt et billede af sin far og de danske soldater i Estland fra 2018, hvilket fint sammenfletter båndet mellem far og søn, hvor den nu afgåede Uffe Ellemann-Jensen har en særlig betydning for de baltiske lande.

 

Efterfølgende fløj delegationen til Letland for at besøge den danske kampbataljon, som i øjeblikket er udstationeret ved Camp Valdemar på Ādaži Basen uden for Riga. Forsvarsministeren og delegationen fik en briefing og en kort tur i lejren, som blev efterfulgt af en frokost, hvor delegationen havde mulighed for at snakke med de danske soldater. Efter frokosten fik delegationen mulighed for at se det militære udstyr, som i øjeblikket er udstationeret i lejren. Forsvarsministeren adresserede også soldaterne i Letland for at takke dem for deres indsats for sikkerheden i Østersøregionen.

 

Besøget var Forsvarsministerens første i Estland og andet i Letland, siden han overtog posten for en måned siden.