Gå til indhold
Baltikum

Gunstige muligheder for forsvarsvirksomheder

Den danske forsvarsindustri har meget at tilbyde lettiske og litauiske partnere, som ser ind i markante øgninger af landenes forsvarsbudgetter i de kommende år. 

Danmark har i årtier haft et tæt forsvarssamarbejde med de baltiske lande, og på grund af den geopolitiske situation er Danmark i øjeblikket endnu stærkere engageret i området.

Danmark og Baltikum deler et fælles ønske om at bygge en stærk og bæredygtig forsvarsindustri på den nordøstlige flanke af NATO for fortsat at sikre modstandskraften. Ved at udforske forretningsmuligheder landene imellem, kan der tages større spring mod endnu tættere samarbejde. 

Den danske forsvarsindustri har meget at tilbyde lettiske og litauiske partnere. Danske virksomheder er ofte højteknologiske og konkurrencedygtige på internationalt plan, og har derudover stor erfaring med eksport af forsvarsløsninger. Dette gælder, hvad end det er overvågning, droner og anti-dronesystemer, software, kommando og kontrol, cyber-forsvar eller beskyttelse af styrker og udstyr. Det er derfor oplagt for den danske forsvarsindustri at undersøge mulighederne for at opbygge tættere samarbejde med lettiske og litauiske myndigheder og forsvarsindustrier. 

Flere penge til forsvar

Både Letland og Litauen har besluttet at hæve deres udgifter til forsvaret. Letland har besluttet at nå 2,5 pct af BNP i 2025 og 3 pct i 2027, mens Litauen har hævet forsvarsudgifterne til 2,5 pct af BNP i 2022. Det skaber et større grundlag at styrke industrisamarbejdet på forsvars- og sikkerhedsområdet på.

Tre dages forsvarsdelegation

I december 2022 fik 18 danske forsvarsvirksomheder mulighed for at netværke med litauiske og lettiske deltagere fra branchen, forsvaret og centrale beslutningstagere. Det skete under en tre-dages forsvarsdelegationstur, arrangeret af de danske ambassader i Letland og Litauen i samarbejde med Dansk Industri.

Besøget gik først til Litauen og senere Letland for at udforske mulighederne for at styrke det allerede stærke industrisamarbejde på forsvars- og sikkerhedsområdet. Det var her ved en række netværksevents, at virksomhederne fik mulighed for at præsentere deres produkter og netværke med de litauiske og lettiske deltagere fra branchen, forsvaret og andre centrale beslutningstagere. Blandt de danske deltagere var blandt andet forsvarsvirksomheden Terma A/S: 

quote ikon

Vi i Terma deltager i det her Joint Export event i Litauen og Letland, fordi vi er Danmarks største forsvarsvirksomhed og har en stor interesse i Østersøregionen. Det er også grundet den geopolitiske situation, vi har i øjeblikket.

Lasse Jørgensen Sales Manager i Terma A/S

Indblik i forsvarsindustridagene

Play video
Dagene indeholdt også en tur gennem det snefyldte lettiske vinterlandskab for at besøge NATO's multinationale divisions hovedkvarter ved Adazi-basen, hvor brigade general Lennie Fred-skov Hansen gav et indblik i de daglige opgaver på basen. Der var også tid til at besøge den danske lejr Camp Valdemar, hvor godt 800 danske soldater er udstationeret:
quote ikon

Vi er rigtig glade for arrangementet med Letland og Litauen i Baltikum, som vi ser som utrolig tætte partnere. Det er noget, vi diskuterer meget i brancheorganisationen, og vi drøfter det også på NATO-plan i øjeblikket, altså hvor vigtigt det er at lave partnerskaber.

Henrik Navntoft Sønderskov Seniorkonsulent i DI – Forsvar og Sikkerhed

Din kontakt i letland og litauen

The Trade Council i Riga og Vilnius bistår gennem rådgivning, skræddersyede forløb og tilskudsprogrammer til sektorspecialiseret assistance til danske virksomheder, der ønsker at udforske mulighederne i Letland og Litauen.

Vil du vide mere om dine muligheder i Letland og Litauen? Så kontakt os og hør nærmere.

Den danske ambassade i Letland
Commercial Advisor: Inese Leja-Raphael
Tlf.: +371 67223212
E-mail:[email protected]


Den danske ambassade i Litauen
Commercial Advisor: Vilma Jarašiūnienė
Tlf.: +370 5264 8782
E-mail: [email protected]