Spring til indhold

Coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Letland.

Senest opdateret 23-09-2020 10.10
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Letland.

Læs rejsevejledningen for Letland

Information om konkrete restriktioner i Letland opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Letland, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Rejseråd til erhvervsrejser

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Letland.

Det er bl.a. turistrejser, der anses for at være ikke-nødvendige rejser. Erhvervsrejser anses derimod ofte for at være nødvendige rejser, hvorfor erhvervsrejsende som udgangspunkt godt kan rejse i den aktuelle situation.

Det er derfor op til den enkelte virksomhed at vurdere, hvorvidt en rejse er en nødvendig rejse. Hvis virksomheden vurderer, at en konkret rejse er en nødvendig rejse, er det vigtigt, at der også foretages en konkret og individuel risikovurdering af rejsen i dialog med den enkelte medarbejder. Vi opfordrer altid virksomheden til at holde sig opdateret om lokale rejserestriktioner i forbindelse med planlægning af erhvervsrejser.

Den enkelte virksomhed bør anlægge et forsigtighedsprincip for at minimere risikoen for, at virksomhedens medarbejdere bliver smittet med ny coronavirus/COVID-19 i udlandet.

Virksomheden og den enkelte medarbejder bør derfor følge vores rejseråd til erhvervsrejser.

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Indrejserestriktioner

Letland ophævede den 10. juni nødretstilstanden, som blev indført den 13. marts 2020. Samtidig besluttede regeringen at videreføre nogle af de restriktioner, som har været gældende i løbet af den næsten 3 måneder lange nødretstilstand. Det gælder især krav til afstand, hygiejne, samt restriktioner ift. forsamling.

Letland har ikke grænsekontrol ved de indre EU grænser, og der er ikke indrejserestriktioner for EU/EØS-borgere og personer med permanent opholdstilladelse i Letland. For nogle lande, aktuelt også Danmark, er der dog krav om 10 dages selv-isolation ved indrejse (se under karantæneregler).

Letland har genoptaget de internationale trafikforbindelser (fly, færge, jernbane, bus), som var suspenderet under nødretstilstanden. Antallet af afgange er dog reduceret i forhold til tidligere. 

Med virkning fra torsdag den 16. juli vil personer, der indrejser til Letland med fly, færge og bus blive registreret for at sikre overholdelse af covid-19 retningslinjer, herunder karantæne-regler for de lande, som er omfattet heraf (se under karantæneregler). Ifm. indrejsen vil indrejsende vil blive bedt om at udfylde et spørgeskema med personoplysninger, samt oplysninger om opholdssted i Letland.

Læs mere om covid-19 i Letland på statens informationsside COVID-19 in Latvia.

Karantæneregler

Letland har krav om 10 dages selv-isolation for personer, der indrejser til Letland fra EU-EØS-lande, hvor det kumulative antal smittetilfælde er mere end 16 tilfælde per 100.000 indbyggere regnet over de seneste 14 dage.

Selv-isolation indebærer, at man skal isolere sig på ens opholdssted og undgå kontakt med andre mennesker. Se mere info her og her.

Listen over lande, som er omfattet af kravet om selv-isolation offentliggøres én gang om ugen på den lettiske sundhedsstyrelses hjemmeside.

Med virkning fra fredag den 14. august er Danmark blandt de lande, som er omfattet af selv-isolationskravet ifm. indrejse. Personer, der indrejser fra Danmark skal observere 10 dages selv-isolation på deres opholdssted. I denne periode er det bl.a. ikke tilladt at gå på arbejde, besøge offentlige steder, eller andre steder, hvor et stort antal personer er tilstede. Læs mere om reglerne for 10 dages selv-isolation her.

Der er nogle få undtagelser fra kravet om 10 dages selv-isolation for enkelte persongrupper og under særlige betingelser (bl.a. sportsfolk, kulturmedarbejdere, og samt personer, der skal udføre opgaver for lettiske virksomheder).

Hvis man ankommer fra et land med karantæne-krav (også i transit) og man er blevet testet negativ efter ankomst, skal man alligevel overvære selv-isolation. Læs mere her.

Manglende overholdelse af selv-isolation kan medføre bødestraf.

Listen over lande, der er omfattet af reglerne om selv-isolation kan ændre sig med kort varsel (ugentligt).

Interne rejserestriktioner

Der er ikke indført interne rejserestriktioner i Letland.

Transitmuligheder

Det er muligt at rejse i transit gennem Letland.

Lokale restriktioner

Nye restriktioner og lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Udgangsforbud

Der er ikke indført udgangsforbud i Letland. Personer i selv-isolation må dog som udgangspunkt kun opholde sig i naturen, og ikke i f.eks. butikker. Læs mere om regler for selv-isolation på statens informationsside COVID-19 in Latvia.

Forsamlingsforbud

Fra 17. august er det lovligt at samles op til 1000 personer indendørs, så længe halvdelen af stedets kapacitet for besøgende ikke overskrides, og op til 3000 personer udendørs med areal på 3m2 pr. person.

Restauranter, cafeer m.v. skal sørge for, at der er mindst 3 m2 per besøgende.

Fra d. 17. august 2020 må der på restauranter, cafeer m.v. maksimalt opholde sig 8 personer ved et bord indendørs, mens der udendørs ikke er nogle begrænsninger. Restriktionerne gælder ikke for personer i den samme hustand.   

Mundbind

Myndighederne opfordrer til at bære mundbind eller lignende værnemidler (fx et tørklæde over munden) i offentlig transport og der er krav om at bære mundbind i de lettiske lufthavne.

Nedlukning og genåbning

Butikker, storcentre, restauranter, cafeer m.v. er åbne. Det samme gælder teatre, biografer, museer, koncertsale, fitnesscentre m.m.

Besøgende skal holde 2 meters afstand og observere god hygiejne.

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte din rejseforsikring.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.
 
Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne, bør du følge deres anvisninger.

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.  
Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte din rejseforsikring.

Danskere, der befinder sig i Letland og mistænker at være smittede eller erfarer symptomer på COVID-19, skal undgå kontakt med andre mennesker, herunder lokale skadestuer, og opfordres til at bruge nedenstående kontaktoplysninger.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger: statens informationsside COVID-19 in Latvia.

Kontaktoplysninger:

Fælles myndighedshotline til generelle spørgsmål om COVID-19: (+371) 8345 (åben 24/7)

Alarmcentral/ambulance: (+371) 113 /112 (ambulance skal kontaktes i livstruende situationer og hvis man erfarer seriøse COVID-19 symptomer efter ankomst fra udlandet)

Vejledning og tilmelding til statsbetalt test: (+371) 8303 / (+371) 67334433 (kontakt denne, hvis du erfarer COVID-19 symptomer. Her kan man også melde sig til statsbetalt test for personer, som erfarer COVID-19 symptomer efter en rejse fra udlandet, mens man er i karantæne, eller har været i kontakt med en smittet person i løbet af de seneste 14 dage. Linjen har et autosvar på lettisk mens man venter - vær tålmodig)

Tilmelding til selvbetalt test: (+371) 6780 1112 (mandag-søndag 9-20, laboratorium A.Gulbja Laboratorija. Her kan man melde sig til test mod betaling, hvis lægen har vurderet, at man ikke har COVID-19 symptomer.)

Læs mere om selv-isolation samt hoteller på statens informationsside COVID-19 in Latvia.

Andre medicinske konsultationer:

Telefoniske konsultationer tilgængelige på The Diplomatic Service Medical Centre : (+371) 67 229 942 eller 26 525 711).

Online konsultationer: www.doconline.lv

 

Udrejse af Letland

Der er ikke udgangsforbud i Letland. Personer i selv-isolation må dog som udgangspunkt kun opholde sig i naturen, og ikke i f.eks. butikker. Læs mere om regler for selv-isolation på statens informationsside COVID-19 in Latvia.

Letland genoptager gradvist de internationale trafikforbindelser (fly, færge, jernbane, bus), som har været suspenderet under nødretstilstanden. Antallet af afgange er dog reduceret i forhold til tidligere.

Fly: Fra Riga til København med Airbaltic

Færge: Fra Riga til Helsingfors (Finland) med Tallink, og fra Liepaja til Travemünde (Tyskland) med Stenaline. Fra Klaipeda (Litauen) til Karlshamn (Sverige) og Kiel (Tyskland) med DFDS og TTline, og fra Paldiski (Estland) til Kapellskär (Sverige) med DFDS.

Fra Klaipeda (Litauen) til Sverige og Tyskland med  og , og fra Paldiski (Estland) med . Enkelte særafgange fra Ventspils (Letland) til Sverige med .

Tog: Til Estland og Litauen https://www.pv.lv/en/

Bus: Til Estland og Litauen med bl.a. Luxexpress og Ecolines. Se også hjemmesiden for Rigas busterminal

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort et svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

Indrejse i Danmark

Der blev indført kontrol ved alle Danmarks grænser lørdag den 14. marts 2020 kl. 12.00 som led i indsatsen for at hæmme spredningen af COVID-19.

Spørgsmål om indrejse i Danmark skal rettes til Rigspolitiet.

Du kan finde svar på spørgsmål om indrejserestriktioner i Danmark på Rigspolitiets COVID-19 hjemmeside.

Du kan også kontakte Politiets hotline vedrørende indrejse i Danmark: +45 7020 6044.

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

Mere information

Lokale myndigheders hjemmesider:

COVID19 loven på engelsk

Den lettiske regerings hjemmeside - overblik over oplysninger om situationen i Letland og Q&A afsnit.

The Latvian Ministry of Health – oplysninger og vejledninger på engelsk med nyttige links.

State Emergency Medical Service – oplysninger om krisetelefoner

The Centre for Disease Prevention and Control of Latvia - lokale fakta og figurer, oplysninger om rejserestriktioner, m.v. Detaljerede vejledninger kun på lettisk.

Covid-19 hjemmeside - alle aktuelle oplysninger og seneste statistikker omkring Coronavirus/COVID-19 udbrud i Letland. Siden kun på lettisk og russisk.

Det lettiske grænsepoliti - oplysninger om indrejsebegrænsninger til Letland. Tlf. til oplysninger om indrejse til Letland +371 6707 5616 (ingen oplysninger om transportmuligheder og tilbud).

The Latvian Ministry of Foreign Affairs

Riga International Airport

Air Baltic - Letlands nationale flyselskab.

Lokale myndigheders hotlines:

Fælles myndighedshotline til generelle spørgsmål om COVID-19: (+371) 8345 (åben 24/7)

Det lettiske grænsepolitis hotline: +371 6707 5616

Ambulance: (+371) 113 / 112

Medicinske konsultationer og tilmelding til test: (+371) 8303 / 67334433

Lokale nyhedsmediers hjemmesider:

LSM.lv - lokale nyheder på engelsk

Leta.lv – det nationale nyhedsbureau på engelsk

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Letland eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Bestilling af NemID-nøglekort

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind