Spring til indhold

Information om coronavirus/COVID-19

Her på siden kan du læse information til danske rejsende og fastboende i Letland i forbindelse med udbruddet af
coronavirus/COVID-19.

Senest opdateret d. 29.05.2020  kl. 17.00

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Letland frem til og med den 31. august.

Du kan tage kontakt til den danske ambassade på telefonnummer +371 6722 6210, ambassadens telefontid er dagligt fra kl. 9.00 - 17.00, fredage til kl. 16.00. Uden for ambassadens åbningstid er der mulighed for omstilling til Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter på +45 3392 1112.

Er du strandet uden for Danmarks grænser – eller er du udlandsdansker, der gerne vil hjælpe andre danskere i en svær situation? Meld dig ind til Facebook - gruppen Danskere Globalt - en platform for strandede danskere.

De nye indrejserestriktioner til Danmark, har i nogle tilfælde gjort det svært for ikke danske statsborgere rejsende til Danmark at boarde fly fra udlandet. Hvis du har lovligt ophold og bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat der viser dette (certificate to board).

Medicinske konsultationer og tilmelding til tester

Generelle konsultationer vedrørende Covid-19 - 8345 (24/7)

COVID-19 symptomer og tester

Danskere, der befinder sig i Letland og mistænker at være smittede eller erfarer symptomer af Coronavirus/COVID-19, skal undgå kontakt med andre mennesker, herunder lokale skadestuer, og opfordres til at bruge nedenstående kontaktoplysninger.

(+371) 113 - ambulance skal kontaktes i livstruende situationer og hvis man erfarer seriøse COVID-19 symptomer efter ankomst fra udlandet.

(+371) 8303 og 67334433 –  kontakt for vejledninger og tilmelding til tester, hvis du erfarer COVID-19 symptomer. På denne telefon kan man også melde sig til statsbetalt test for personer, som erfarer COVID-19 symptomer efter en rejse fra udlandet, mens man er i karantæne, eller har været i kontakt med en smittet person i løbet af de seneste 14 dage. Linjen har en autosvarer på lettisk mens man venter på linje, vær tålmodig.

(+371) 6780 1112 (mandag-søndag 9-20) - laboratorium (Gulbja Laboratorija). På denne telefon kan man melde sig til test for kost, hvis lægen har vurderet, at man ikke har Covid-19 symptomer.

Andre medicinske konsultationer

- Telefoniske konsultationer tilgængelige på The Diplomatic Service Medical Centre , tlf. (+371) 67 229 942 eller 26 525 711.

- Online konsultationer tilgængelige på www.doconline.lv.

- Mere oplysninger vedr. medicinsk hjælp og konsultationer kan findes her.

Nyttige informationskilder

Ambassaden følger løbende udviklingen i forhold til coronavirus/COVID-19 i Letland. Danskere bosat eller på rejse i Letland opfordres til at følge de lokale myndigheders information via nyhedsmedierne og nedenstående informationskanaler: 

Letland

Danmark

Internationalt

Tiltag i forhold til coronavirus/COVID-19 i Letland og rejsemuligheder

Den lettiske regering har fra den 17. marts suspenderet al international passagertrafik (luft, færge, jernbane, bus) til og fra Letland. Den 7. maj besluttede regeringen at forlænge suspensionen af de internationale trafikforbindelser frem til den 9. juni. Fra den 15. maj er de baltiske lande dog undtaget, idet den fri bevægelighed fra denne dato blev genetableret mellem de baltiske lande. Statsborgere fra de baltiske lande, og personer med permanent ophold i de baltiske lande kan rejse uden restriktioner mellem Estland, Letland og Litauen, såfremt de i de seneste 14 dage ikke har rejst uden for de baltiske lande, og ikke udviser symptomer på covid-19. Alle øvrige personer, der ankommer til Letland fra andre lande end de baltiske lande skal gå i selv-isolering i 14 dage. Fra 15. maj genoptages visse trafik forbindelser mellem de baltiske lande, dog med færre afgange end normalt. Fra den 18. maj genetablerer AirBaltic flyrejser mellem Tallinn og bl.a. København.

Den lettiske transportminister har mulighed for at tillade enkelte (færge- og fly-) afgange til og fra Letland. Listen over godkendte internationale afgange findes HER (kun hjemmesidens lettiske version bliver opdateret med nye rejser). Listen opdateres løbende:

Færge-afgange til og fra Sverige (Ventspils - Nynashamn) og Tyskland (Liepaja –Travemunde).

Til disse afgange prioriteres lettiske statsborgere med en særlig tilladelse af den lettiske investerings agentur og sømænd). For at komme på venteliste skal man kontakte Stena Line på tlf. +371 63622999 eller e-mail: info.lv@stenaline.com. Mere oplysninger og bookinger på https://www.stenaline.lv/

Vær opmærksom på, at ventetid kan være lang pga. store linjebelastning, da der er mange passagerer, som ønsker at få oplysninger og booke billetter.

Tallink forbindelsen Riga – Stockholm.

For at blive optaget på ventelisten (prioriteres lettiske statsborgere med en særlig tilladelse af den lettiske investerings agentur og sømænd), skal du kontakte Tallink på tlf. 67099700 eller e-mail: booking@tallink.lv. Mere oplysninger og bookinger på www.tallink.lv.

Fly-afgange

Riga med AirBaltic

For bookinger, kontakt AirBaltic på tlf. +371 67207771. (06:00 - 24:00 lettisk tid).

Passagerer rejsende i transit skal fremvise flybilletter til videre rejse og må ikke forlade transitzone inden næste fly.


Riga med Air Atlantic

For bookinger, kontakt Atlantic Travel på tlf. +37167220505 (9-18 lettisk tid), +37122073994  (9-24 Letlands tid).

Rejse via nabolande: Det er muligt at rejse via nabolandene, men man skal være opmærksom på evt. restriktioner i de lande, man passerer igennem. For nærmere oplysninger, henvises til de danske ambassaders hjemmesider i de pågældende lande: Litauen, Polen, Tyskland, Estland, Sverige, Finland.

 

Nem adgang til vigtig information

Ambassaden opfordrer alle danskere i Letland til at registrere sig på Danskerlisten og hente udenrigsministeriets app Rejseklar. Danskerlisten giver os mulighed for at kontakte dig eller sende dig vigtige informationer om, hvordan du bør forholde dig. Du tilmelder dig Danskerlisten her.

Har du spørgsmål i forbindelse med coronavirus/COVID-19, kan du tage kontakt til den danske ambassade i Letland på telefonnummer +371 67226210. Uden for ambassadens åbningstid er der mulighed for omstilling til Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter på: +45 33 92 11 12.

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen. På de danske myndigheders fælles informationssite kan du finde information om coronavirus/covid-19.

På Udenrigsministeriets hjemmeside finder du svar på de fleste spørgsmål under: Spørgsmål og svar til rejsende og danske fastboende i udlandet om coronavirus/covid-19.

For yderligere information se også Udenrigsministeriets hjemmeside.