Spring til indhold

Midlertidige pas (Nødpas)

Et nødpas (også kaldet provisorisk pas) kan udstedes når det ikke vil være muligt at udstede et nyt pas i tide eller forlænge gyldighedstiden for et eksisterende pas.

Hvis den påkrævede dokumentation er til stede, kan nødpasset udstedes på stedet.

Et nødpas (provisorisk pas) udstedes kun med gyldighed for det tidsrum, som er påkrævet af hensyn til rejsens varighed og eventuelle regler i de lande, der gennemrejses, og ikke for mere end 12 måneder. Et provisorisk pas skal afleveres til borgerservice eller en dansk repræsentation efter benyttelsen eller ved afhentning af det ordinære pas.

Vær venligst opmærksom på, at det danske nødpas ikke godkendes som rejselegitimation i visse lande, så hvis du planlægger at rejse rundt i andre lande på vej hjem til Danmark fra Letland, skal du undersøge med disse landes repræsentationer, om de anerkender det danske nødpas.
Hvis du blot skal mellemlande uden ophold i andre lande på vej hjem til Danmark, kan du sagtens rejse på et dansk nødpas.

Ansøgning om et nødpas skal ske ved personlig henvendelse på en dansk repræsentation, og du skal medbringe følgende:

  • Et ansøgningsskema udfyldt og underskrevet
  • 2 stk. pasfotos - Klik på link nedenfor for at se politiets krav til pasfotos. NB! Billederne SKAL opfylde disse krav ellers vil du blive bedt om at få taget nogle nye.
  • Gammelt pas eller kørekort eller kopi heraf. Hvis både pas og kørekort er bortkommet, og der ikke findes en kopi, skal der forelægges en kopi af din fødselsattest. En anden billedlegitimation vil kun betragtes som supplerende dokumentation.
  • Gebyr for nødpas. Se mere information nedenfor.
  • Hvis dit gamle pas er stjålet eller bortkommet på anden vis, skal dette meldes til det lokale politi, og politirapporten vedlægges.

OBS: I det tilfælde at et nødpas skal udstedes udenfor ambassadens normale åbningstid udløses et fohøjet gebyr. For mere information se nedenfor.